Založ si blog

Je potrebné rešpektovať rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva?

     Otázka mi vyvstala pri sledovaní oslavných vystúpení pána Klusa, predstavujúceho novú Bezpečnostnú a Obrannú stratégiu SR. Povedal som si, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť, a tak som si našiel tento dokument na internete.

     Okrem tých všeobecných hrozieb a nebezpečenstiev, ktoré sa dajú interpretovať aj inak ako ste možno v dokumente mysleli – napr. bod 14. Rastie vplyv autoritárskych štátov presadzujúcich nedemokratické hodnotové systémy (USA a jeho zásahy do fungovania rôznych krajín?), ako aj neštátnych aktérov, ktorí majú vôľu, spôsobilosti a príležitosť vážne ohroziť záujmy štátov – či už z vlastnej iniciatívy alebo v službách iných štátnych aktérov. (naše mimovládky, ktoré do dnešných dní nechcú zverejniť kým sú financované?), prišlo na rad Rusko.

    V dokumente sa v bode 26. píše: Konflikt v Gruzínsku a na východe Ukrajiny vyvolaný agresívnym správaním Ruskej federácie, ako aj nelegálna okupácia ukrajinského Krymu a Sevastopoľa je v hrubom rozpore s medzinárodnými právom a politickými záväzkami.

     Asi vám uniklo rozhodnutie ESĽP z 21/01/2021 (žaloba 38263/08), kde bolo po dlhých dvanástich rokoch rozhodnuté, že Ruská federácia nenesie zodpovednosť za tento konflikt, Súd potvrdil, že zásah ruskej armády bol vynútený. V operácii prevedenou ruskou armádou sa nenašli také záležitosti, ktoré by Gruzínsko oprávňovali obviňovať Ruskú federáciu. Žaloba bola čisto politická, a ESĽP sa politickými otázkami nezaoberá. Čo sa týka Krymu, tam sa ESĽP vyjadrila, že žaloba je „čiastočne prípustná“, a že bude rozhodnuté neskôr – ako, to sa ešte uvidí.

     Takže hovoriť o agresívnom správaní, ktoré podľa ESĽP nebolo, je buď číra nevedomosť ohľadom tejto problematiky, alebo prízemné presadzovanie svojich predstáv. Toto ale nesvedčí o vašich kompetenciách na post, ktorý zastávate – a pán Korčok – predkladateľ, buď ten dokument taktiež nečítal, alebo spojenie agresivita + Rusko, je v súčasnosti povinnou slovnou zásobou v dokumentoch MZV?

     Môžete taktiež namietať že rozsudok prišiel neskôr ako bol tento významný dokument napísaný, ale potom treba upozorniť na princíp prezumpcie neviny.

     Máte toľko sebareflexie, a vo svetle výsledku rozsudku ESĽP bod 26. upraviť, alebo opraviť?

Andrias Scheuchzeri, človek dnešných dní.

07.03.2023

Sčítanému človeku, sledujúc okolie v poslednej dobe, sa určite musí vybavovať opis bytosti z nášho pohľadu nízkej – mloka – ktorý sa objavil v klasickom diele Karla Čapka « Válka s mloky ». Tieto bytosti, ktoré sa vďaka svojej ekonomicke rentabilite pre « kapitalistov », príliš rozmožili, spôsobili zánik sveta v jeho pôvodnej podobe. Z úcty k [...]

Bieloruská opozícia zabíja policajtov…

29.09.2021

Aj takto by mohol znieť nadpis v článku z bulváru, keby sa jednalo o opačný prípad – teda, žeby bieloruskí policajti zastrelili nejakého opozičníka. Čo sa ale stalo naozaj… V utorok 28.9. bol počas akcie bieloruskej polície zameranej na preverovanie adries, kde by sa mohli nachádzať osoby konajúce protištátnu činnosť (opozičníci), zabitý [...]

Ako výsledok marazmu EU, a liberalizmu – hrozí Francúzsku občianska vojna?

27.04.2021

Na základe iniciatívy bývalého dôstojníka Jean-Pierre Fabre-Bernadaca, uverejnil francúzsky týždenník ValeursActuelles, otvorený list prezidentovi Macronovi, pod titulkou “Pre návrat cti našich činiteľov.” List, ktorý podpísala dvadsiatka generálov, stovka vyšších dôstojníkov a tisícka ďaľších vojakov a policajtov, vyzýva na návrat cti a povinnosti politikov. [...]

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Štyri dni po atentáte: Premiér je mimo ohrozenia života. Jeho stav je však naďalej vážny

19.05.2024 11:22, aktualizované: 11:29

Roberta Fica zasiahli štyri strely z piatich a spôsobili mu rozsiahle zranenia.

Pellegrini

Pellegrini o okrúhlom stole: Ešte zrejme nedozrel čas. Ak nie sú pripravení politici, buďme aspoň my všetci

19.05.2024 10:45, aktualizované: 11:02

Pellegrini stretnutie parlamentných strán zvolal spolu s Čaputovou po atentáte na premiéra Fica.

pásmo gazy, izrael, palestínčania

Pri izraelskom nálete na tábor Nusajrát údajne zahynulo 20 ľudí

19.05.2024 10:31

Medzi zranenými je aj viacero detí. Záchranári naďalej prehľadávali trosky.

heger, rozhovor, pravda

Heger pre Pravdu: Ako vyzeral špeciálny výcvik premiéra? Okrem ochrancu existuje aj tzv. epizóda

19.05.2024 10:00

Hegerova manželka mala pri strelcovi zo Zámockej šťastie. Bývalý premiér atentát na Roberta Fica ostro odsudzuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 42957x
Priemerná čítanosť článkov: 2864x

Autor blogu

Kategórie