Založ si blog

Andrias Scheuchzeri, človek dnešných dní.

Sčítanému človeku, sledujúc okolie v poslednej dobe, sa určite musí vybavovať opis bytosti z nášho pohľadu nízkej – mloka – ktorý sa objavil v klasickom diele Karla Čapka « Válka s mloky ».

Tieto bytosti, ktoré sa vďaka svojej ekonomicke rentabilite pre « kapitalistov », príliš rozmožili, spôsobili zánik sveta v jeho pôvodnej podobe.

Z úcty k autorovi a jeho dielu, ponechávam text v pôvodnom jazyku.

1.       Andrias Scheuchzeri, mlok chovaný v londýnském zoo, dovede mluvit, byť poněkud skřehotavě; disponuje asi čtyřmi sty slovy; říká jen to, co slyšel nebo četl. O samostatném myšlení u něho nelze ovšem mluvit. Jeho jazyk je dosti pohyblivý; hlasivky jsme za daných okolností nemohli blíže zkoumat.

2.       Týž mlok dovede číst, ale jenom večerníky novin. Zajímá se o tytéž věci jako průměrný Angličan a reaguje na ně podobným způsobem, to jest ve směru ustálených, obecných názorů. Jeho duševní život – pokud lze o nějakém mluvit – pozůstává právě z představ a mínění toho času běžných.

3.       Jeho inteligenci není naprosto třeba přeceňovat, neboť v žádném ohledu nepřekračuje inteligenci průměrného člověka našich dnů.

Slovami jedného z čitateľov Daily Star…

…řekl bych, že nemají individuality; zdají se být jeden jako druhý, stejně snaživí, stejně schopní – a stejně bezvýrazní. Jedním slovem: splňují jistý ideál moderní civilizace, totiž Průměr.

Odporúčam prečítať si celé dielo – tým, ktorý tak doteraz neurobili.

Tag:

Bieloruská opozícia zabíja policajtov…

29.09.2021

Aj takto by mohol znieť nadpis v článku z bulváru, keby sa jednalo o opačný prípad – teda, žeby bieloruskí policajti zastrelili nejakého opozičníka. Čo sa ale stalo naozaj… V utorok 28.9. bol počas akcie bieloruskej polície zameranej na preverovanie adries, kde by sa mohli nachádzať osoby konajúce protištátnu činnosť (opozičníci), zabitý [...]

Ako výsledok marazmu EU, a liberalizmu – hrozí Francúzsku občianska vojna?

27.04.2021

Na základe iniciatívy bývalého dôstojníka Jean-Pierre Fabre-Bernadaca, uverejnil francúzsky týždenník ValeursActuelles, otvorený list prezidentovi Macronovi, pod titulkou “Pre návrat cti našich činiteľov.” List, ktorý podpísala dvadsiatka generálov, stovka vyšších dôstojníkov a tisícka ďaľších vojakov a policajtov, vyzýva na návrat cti a povinnosti politikov. [...]

PFIZER zvyšuje cenu za svoje vakcíny.

19.04.2021

Ale toto je len začiatok…. Vďaka tomu, že sa iná vakcína na európskom trhu dlho neohriala (AstraZeneca, Johnson&Johnson…), sa chystá teda zvyšovať cenu sa svoj produkt. Európsky komisia dlhodobo tajila cenu za vakcíny, až mlčanie prelomil bulharský premiér Bojko Borisov: „Pfizer stál 12 [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 42758x
Priemerná čítanosť článkov: 2851x

Autor blogu

Kategórie