Založ si blog

OH 2020 (21) v Tokiu stále ohrozené – zachráni ich Sputnik?

O tom ako a či sa vôbec OH v Tokiu budú konať, má padnúť konečné rozhodnutie najneskôr do konca apríla – ako v stredu (24.02.) oznámil predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Hlavnou otázkou je okrem iného polemika, či sa hier budú môcť zúčastniť aj diváci a hostia z celého sveta, keďže Japonsko samotné má dosť problémov s bojom proti epidémii Covidu. Sice MOV stále ako jednu z možností drží organizovanie hier bez prítomnosti publika, možnosť predaja lístkov a povolenie prítomnosti divákov na štadiónoch stále závisí od epidemiologickej situácie v rôznych krajinách.

     Tak ako každá vláda pri zmysloch, tak v Japonsku chápu že v momentálnej situácii pomôže len účinná vakcína, čo je práve hlavným kameňom úrazu. Keď samotná Európa sa borí s nedostatkom vakcín ako aj postupom vakcinácie, tak Japonsko je na tom rádovo horšie. Vakcinácia tam začne až 12. apríla! V Japonsku prebehli testy vakcín Pfizer až 6 týždňov po jej uznaní od WHO na „emergency use“. V krajine bol následne 14. februára vykonaný test na 160 dobrovoľníkoch, kde sice boli potvrdené výsledky z medzinárodných testov, ale na tak malej vzorke vedecké dôkazy o účinnosti alebo bezpečnosti vakcíny niesú relevantné. Skúšky a odsúhlasenie vakcíny v Japonsku trvajú štandartne rok až dva, ale táto doba by stála krajinu ďaľšie životy. Ako následne vyplýva z vyjadrení ministerstva zdravotníctva, práce a sociálnych vecí, bude prevedenie vakcinácie občanov v celej krajine, nesmierne náročnou úlohou.

     Ako sa následne vyjadril vysokopostavený úradník MOH: „Už teraz je jasné, že eliminovať na 100 % dopady pandémie Covid-19 v Japonsku nebude možné. Preto osud Olympijských hier vo veľkej miere závisí od efektivity vakcín, ktoré budú v krajine schválené. Zbierali sme informácie o efektívnosti a sekundárnych následkoch vakcín Pfizer a AstraZeneca v Spojenom kráľovstve, a denne sme ich študovali. Zistili sme tak, že napríklad vakcína z Číny nezodpovedá požadovaným parametrom bezpečnosti, ale vidíme, že „Sputnik V“ ruskej výroby je odborníkmi podivuhodne vysoko cenený. Zo začiatku tu sice bol problém s poslednou fázou klinických testov, ale videli sme správy v britských lekárskych listoch , kde potvrdzujú efektivitu vakcíny na 90%. Zároveň v Rusku bola nedávno vypracovaná a odsúhlasená už tretia vakcína proti Covidu. Vidíme tiež, že Rusko začalo export týchto vakcín po svete. Bol by som rád, keby Japonsko v čo najbližšom období schválila túto vakcínu (urobilo výnimku v tomto prípade).“

     Bude to irónia osudu, keď vakcína z krajiny ktorá sa nemôže zúčastniť OH v Tokiu a zimných OH v Pekingu, bude tým, čo najbližšie Olympijské hry zachráni.  

Zdroj: Nikkan-Gendai

Andrias Scheuchzeri, človek dnešných dní.

07.03.2023

Sčítanému človeku, sledujúc okolie v poslednej dobe, sa určite musí vybavovať opis bytosti z nášho pohľadu nízkej – mloka – ktorý sa objavil v klasickom diele Karla Čapka « Válka s mloky ». Tieto bytosti, ktoré sa vďaka svojej ekonomicke rentabilite pre « kapitalistov », príliš rozmožili, spôsobili zánik sveta v jeho pôvodnej podobe. Z úcty k [...]

Bieloruská opozícia zabíja policajtov…

29.09.2021

Aj takto by mohol znieť nadpis v článku z bulváru, keby sa jednalo o opačný prípad – teda, žeby bieloruskí policajti zastrelili nejakého opozičníka. Čo sa ale stalo naozaj… V utorok 28.9. bol počas akcie bieloruskej polície zameranej na preverovanie adries, kde by sa mohli nachádzať osoby konajúce protištátnu činnosť (opozičníci), zabitý [...]

Ako výsledok marazmu EU, a liberalizmu – hrozí Francúzsku občianska vojna?

27.04.2021

Na základe iniciatívy bývalého dôstojníka Jean-Pierre Fabre-Bernadaca, uverejnil francúzsky týždenník ValeursActuelles, otvorený list prezidentovi Macronovi, pod titulkou “Pre návrat cti našich činiteľov.” List, ktorý podpísala dvadsiatka generálov, stovka vyšších dôstojníkov a tisícka ďaľších vojakov a policajtov, vyzýva na návrat cti a povinnosti politikov. [...]

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 42828x
Priemerná čítanosť článkov: 2855x

Autor blogu

Kategórie