Založ si blog

Podľa štúdie prevedenej v Írsku, iba 0, 1% prípadov kontaminácie koronavírusom bolo počas pobytu v exteriéri.

Základom vedeckej činnosti je výskum a spolupráca. Dúfam že naši zodpovední vedci budú inšpirovaný aspoň svojimi kolegami v Írsku.

Štúdia na 232 164 prípadoch nakazenia sa koronavírusom, prevádzaná v Írsku od začiatku roka do 24. marca preukázala, že len 232 prípadov nakazenia, sa dá pričítať kontaktu medzi osobami v exteriéri. Celkovo to predstavuje 0,1% nakazených.

     Podľa vyjadrenia Health Protection Surveillance Centre  (HPSC), sú tieto údaje založené na výskume miest prevážne spojených z aktivitami na čerstvom vzduchu, čiže šport a práce na stavbách, alebo o iných aktivitách v exteriéri.

     Nízke percento prenosu koronavírusu počas aktivít v exteriéri potvrdzujú aj iné výskumy. V Číne výskum 1 245 prípadov nákazy preukázal, že iba tri osoby sa nakazili počas pobytu na čerstvom vzduchu. Podľa výskumu piatich globálnych štúdí na Kalifornskej univerzite sa ukázalo, že šanca byť nakazený Covidom-19 vo vnútorných priestoroch je 19 krát vyššia ako v exteriéri. Profesor Mike Weed z Univerzity Canterbury študoval 27 000 prípadov nakazení Covidom-19, a taktiež došiel k záveru, že počet prenosu nakazení vo vonkajších priestoroch bol «malý, až bezvýznamný». Taktiež ešte dodáva, že vonkajšie zhromaždenia sú bez rizika, ak budú spevádzané vhodnými opatreniami.

    Profesorka Orla Heatgarty, odborná asistentka na University College Dublin taktiež tvrdí, že prenos vo vonkajších priestoroch je nižší, ak ľudia dodržujú fyzický odstup a vyhýbajú sa blízkej konverzácii. Ako príklad udáva obdobie španielskej chrípky, keď sa ľuďom odporúčalo počas konverzácie sedieť bok po boku, skôr ako oproti sebe.

     Na základe tohto výskumu sa od 26. apríla vláda rozhodla povoliť vonkajšie športové aktivity, vrátane detských ihrísk, golfovísk a tenisových kurtov.

     Vonkajšie atrakcie, ako napr. ZOO a kultúrne pamiatky, budú môcť byť taktiež znovuotvorené, a od 5. mája bude obnovený aj vonkajší predaj v malom. 

     Ministerka turizmu Catherine Martin tiež oznámila založenie fondu vo výške 17 milón EUR pre zariadenia poskytujúce stravovanie, aby tieto mohli vytvoriť viac miest na sedenie vo vonkajších priestoroch.

 Zdroj :

https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/outdoor-transmission-accounts-for-0-1-of-state-s-covid-19-cases-1.4529036

Andrias Scheuchzeri, človek dnešných dní.

07.03.2023

Sčítanému človeku, sledujúc okolie v poslednej dobe, sa určite musí vybavovať opis bytosti z nášho pohľadu nízkej – mloka – ktorý sa objavil v klasickom diele Karla Čapka « Válka s mloky ». Tieto bytosti, ktoré sa vďaka svojej ekonomicke rentabilite pre « kapitalistov », príliš rozmožili, spôsobili zánik sveta v jeho pôvodnej podobe. Z úcty k [...]

Bieloruská opozícia zabíja policajtov…

29.09.2021

Aj takto by mohol znieť nadpis v článku z bulváru, keby sa jednalo o opačný prípad – teda, žeby bieloruskí policajti zastrelili nejakého opozičníka. Čo sa ale stalo naozaj… V utorok 28.9. bol počas akcie bieloruskej polície zameranej na preverovanie adries, kde by sa mohli nachádzať osoby konajúce protištátnu činnosť (opozičníci), zabitý [...]

Ako výsledok marazmu EU, a liberalizmu – hrozí Francúzsku občianska vojna?

27.04.2021

Na základe iniciatívy bývalého dôstojníka Jean-Pierre Fabre-Bernadaca, uverejnil francúzsky týždenník ValeursActuelles, otvorený list prezidentovi Macronovi, pod titulkou “Pre návrat cti našich činiteľov.” List, ktorý podpísala dvadsiatka generálov, stovka vyšších dôstojníkov a tisícka ďaľších vojakov a policajtov, vyzýva na návrat cti a povinnosti politikov. [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 42622x
Priemerná čítanosť článkov: 2841x

Autor blogu

Kategórie