Založ si blog

Je potrebné rešpektovať rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva?

     Otázka mi vyvstala pri sledovaní oslavných vystúpení pána Klusa, predstavujúceho novú Bezpečnostnú a Obrannú stratégiu SR. Povedal som si, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť, a tak som si našiel tento dokument na internete.

     Okrem tých všeobecných hrozieb a nebezpečenstiev, ktoré sa dajú interpretovať aj inak ako ste možno v dokumente mysleli – napr. bod 14. Rastie vplyv autoritárskych štátov presadzujúcich nedemokratické hodnotové systémy (USA a jeho zásahy do fungovania rôznych krajín?), ako aj neštátnych aktérov, ktorí majú vôľu, spôsobilosti a príležitosť vážne ohroziť záujmy štátov – či už z vlastnej iniciatívy alebo v službách iných štátnych aktérov. (naše mimovládky, ktoré do dnešných dní nechcú zverejniť kým sú financované?), prišlo na rad Rusko.

    V dokumente sa v bode 26. píše: Konflikt v Gruzínsku a na východe Ukrajiny vyvolaný agresívnym správaním Ruskej federácie, ako aj nelegálna okupácia ukrajinského Krymu a Sevastopoľa je v hrubom rozpore s medzinárodnými právom a politickými záväzkami.

     Asi vám uniklo rozhodnutie ESĽP z 21/01/2021 (žaloba 38263/08), kde bolo po dlhých dvanástich rokoch rozhodnuté, že Ruská federácia nenesie zodpovednosť za tento konflikt, Súd potvrdil, že zásah ruskej armády bol vynútený. V operácii prevedenou ruskou armádou sa nenašli také záležitosti, ktoré by Gruzínsko oprávňovali obviňovať Ruskú federáciu. Žaloba bola čisto politická, a ESĽP sa politickými otázkami nezaoberá. Čo sa týka Krymu, tam sa ESĽP vyjadrila, že žaloba je „čiastočne prípustná“, a že bude rozhodnuté neskôr – ako, to sa ešte uvidí.

     Takže hovoriť o agresívnom správaní, ktoré podľa ESĽP nebolo, je buď číra nevedomosť ohľadom tejto problematiky, alebo prízemné presadzovanie svojich predstáv. Toto ale nesvedčí o vašich kompetenciách na post, ktorý zastávate – a pán Korčok – predkladateľ, buď ten dokument taktiež nečítal, alebo spojenie agresivita + Rusko, je v súčasnosti povinnou slovnou zásobou v dokumentoch MZV?

     Môžete taktiež namietať že rozsudok prišiel neskôr ako bol tento významný dokument napísaný, ale potom treba upozorniť na princíp prezumpcie neviny.

     Máte toľko sebareflexie, a vo svetle výsledku rozsudku ESĽP bod 26. upraviť, alebo opraviť?

Andrias Scheuchzeri, človek dnešných dní.

07.03.2023

Sčítanému človeku, sledujúc okolie v poslednej dobe, sa určite musí vybavovať opis bytosti z nášho pohľadu nízkej – mloka – ktorý sa objavil v klasickom diele Karla Čapka « Válka s mloky ». Tieto bytosti, ktoré sa vďaka svojej ekonomicke rentabilite pre « kapitalistov », príliš rozmožili, spôsobili zánik sveta v jeho pôvodnej podobe. Z úcty k [...]

Bieloruská opozícia zabíja policajtov…

29.09.2021

Aj takto by mohol znieť nadpis v článku z bulváru, keby sa jednalo o opačný prípad – teda, žeby bieloruskí policajti zastrelili nejakého opozičníka. Čo sa ale stalo naozaj… V utorok 28.9. bol počas akcie bieloruskej polície zameranej na preverovanie adries, kde by sa mohli nachádzať osoby konajúce protištátnu činnosť (opozičníci), zabitý [...]

Ako výsledok marazmu EU, a liberalizmu – hrozí Francúzsku občianska vojna?

27.04.2021

Na základe iniciatívy bývalého dôstojníka Jean-Pierre Fabre-Bernadaca, uverejnil francúzsky týždenník ValeursActuelles, otvorený list prezidentovi Macronovi, pod titulkou “Pre návrat cti našich činiteľov.” List, ktorý podpísala dvadsiatka generálov, stovka vyšších dôstojníkov a tisícka ďaľších vojakov a policajtov, vyzýva na návrat cti a povinnosti politikov. [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 42879x
Priemerná čítanosť článkov: 2859x

Autor blogu

Kategórie